U bent hier

Voordracht WO I

Johan Viaene, streekgids (Hageland) én stadsgids (Leuven, Tienen), is zelf kleinzoon van een oud-strijder van de “Groote Oorlog”. Hij woont nu, 100 jaar later, in de streek waar zijn grootvader in augustus 1914 met de keiharde realiteit van een oorlog werd geconfronteerd. De eerste wereldoorlog liet immers niet alleen zijn sporen na in de Westhoek, maar ook “bij ons”, dat is in de vierhoek Tienen, Diest, Aarschot en Leuven. Want in de begindagen was onze streek inderdaad het trieste centrum van de wereld(geschiedenis). In Halen, Sint-MargrieteHoutem, Orsmaal, Tienen en Rotselaar leverden soldaten hevig slag. In Aarschot en Leuven waren vooral burgers het slachtoffer.
Johan vertelt niet alleen over de krijgsverrichtingen in onze regio; hij belicht ook uitvoerig het dagelijks leven tijdens vier lange jaren van bezetting, waarin overleven centraal stond. In alle opzichten verstoorde de oorlog immers onze samenleving.
Een voordracht met veel beeldmateriaal, verrassende gebeurtenissen en figuren, vol reflectie rond een thema dat niemand onverschillig mag laten.

Start: 
vrijdag, 20 maart, 2015 - 20:00
Locatie: 
'Nieuwe zaal' OLV Fatima school Gijmel (Hombergstraat 1, te 3201 Langdorp)
Kostprijs: 

Gratis!

Inschrijven: 

Inschrijven online via de link hieronder.